Carillonbespelingen

Als stadsbeiaardier speelt Frans Haagen eens per maand tijdens de woensdagmarkt, en op de eerste zondag van de maand, tijdens de ‘Culturele zondagmiddag’ en tijdens de 4 mei-herdenking. De Stichting Doesburgs Carillon zorgt voor de overige bespelingen. Die zijn op elke derde zondag van de maand, en bij bijzondere en feestelijke dagen en gebeurtenissen, zoals tijdens kerstmarkt en fotograficamarkt, op Hemelvaartsdag, op midzomeravond, en tijdens de jaarlijkse begroetingsavond voor nieuwe inwoners van Doesburg. Jaarlijks worden enkele bespelingen gegeven door studenten van de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.

midzomeravond-bespeling.jpg

Scholenproject

Het is een prachtige belevenis om boven in de toren de klokken te zien en te horen, en om de beiaardier te zien spelen. Dat vergeet je niet meer. Jaarlijks organiseert de Stichting Doesburgs Carillon een scholenproject voor alle groepen 6 van de Doesburgse basisscholen. In kleine groepen krijgen de kinderen uitleg bij de klokken en het klavier. De beiaardier speelt liedjes die de kinderen graag horen. Een aansluitende stadswandeling met een bezoek aan stadhuis en museum De Roode Tooren maken het tot een succesvol uitstapje.

scholenproject-2007.jpg

Excursies

Met enige regelmaat organiseert de stichting een excursie naar plaatsen die voor carillonliefhebbers interessant kunnen zijn. Zo hebben we een bezoek gebracht aan de St. Jan in Den Bosch en klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts. In september 2012 was het reisdoel de 'Zingende Toren' van Leidsche Rijn, met vooraf een bezoek aan glasblazer Bernard Heesen. Een verslag van de excursie vindt u hier.