Donateurexcursie

naar de glasblazerij van Bernard Heesen en de 'Zingende toren', het glascarillon van Leidsche Rijn

Vrijdag 21 september 2012 (fotoalbum)

 

Een volle bus beiaardliefhebbers vertrok naar Acquoy, waar architect en beroemd glasblazer Bernard Heesen zijn werkplaats heeft met ovens, glaskorrels, kleurpigmenten en zijn showroom enz. In een prachtig oud gerestaureerd gemaal aan het water bevindt zich zijn atelier.

heesen01.jpg

Speciaal voor de donateurs van de Stichting Doesburgs Carillon werd een glazen carillonklok geblazen. We arriveren terwijl hij met zijn assistente aan het werk is. Het aangroeien van een klompje vloeibaar glas, het kleurpigment erbij (rood deze keer), het 'indeuken' zodat de klomp glas hol wordt enz. Het is een indrukwekkend en boeiend schouwspel. Een mooie grote rode klok is het resultaat. Wat een vakmanschap komt hierbij kijken! Bestuurslid Berend Arentsen en groot liefhebber van glasobjecten legde uit hoe e.e.a. in zijn werk gaat. 

Na een verfrissing met de bus naar Leerdam, waar in een restaurant aan de Veerstoep gezamenlijk werd geluncht. Daarna verder naar de 'Zingende Toren' van Leidsche Rijn. De toren met vele blauwe glazen bollen en het glazen carillonklokken in rood is ontworpen door Bernard Heesen, dezelfde man wiens atelier bezocht werd. Centraal staat in het nieuwe centrum van Leidsche Rijn deze 30 meter hoge toren. Het carillon heeft 50 klankschalen en 50 gestemde klokken. Hun klank is uniek, mooi rond en mild. Door de elektronische aansturing van de klokken en klankschalen kan het instrument binnen en buiten worden bespeeld. Het stokkenklavier met voetwerk kan op het plein staan, wat veel extra mogelijkheden biedt voor samenspel en bezichtiging. Speciaal voor de donateurs van de stichting speelde beiaardier Wim Ruitenberg een mooi afwisselend cocnert. Al snel komen er meer luisteraars om het klavier heen en op het plein. Kleine kinderen mogen na afloop even proberen hoe je op het klavier moet slaan. Een ervaring die je niet snel zult vergeten.

leidscherijn05.jpg