Welkom bij de Vrienden van het Doesburgs carillon!

Doesburg is trots op haar carillon in de Martinitoren; een kostbaar historisch bezit, al sinds 1655. Elk kwartier klinkt een melodie, die tot ver in de omtrek te horen is. Een paar keer per maand wordt het carillon bespeeld door de beiaardier. Hij zit dan hoog in de toren in zijn  speelkamer achter zijn stokkenklavier, midden tussen de klokken.
Het Doesburgs carillon is één van de mooiste klokkenspelen van ons land. Alle soorten muziek kunnen erop worden gespeeld: folklore, klassieke of moderne muziek. Vooral volkswijsjes waren altijd populair en dat zijn ze nog steeds.

De klanken van het carillon zijn niet meer weg te denken uit Doesburg. De gemeente Doesburg en de Stichting Doesburgs Carillon zorgen er samen voor dat het carillon bespeeld wordt, en behouden blijft.

 

toren-2.jpg

 

Stichting Doesburgs Carillon

De Stichting is opgericht in 1997 met als doel, in samenwerking met het gemeentebestuur, zorg te dragen voor behoud en onderhoud van het carillon, het bevorderen van bespelingen en het uitdragen van kennis over het carillon.

De Stichting telt meer dan driehonderdvijftig donateurs die periodiek op de hoogte worden gehouden van de activiteiten rond het carillon.

Jaarlijks worden de leerlingen in de groepen zes van alle basisscholen van Doesburg uitgenodigd in de toren. Daar krijgen ze van de stadsbeiaardier in kleine groepjes uitleg over het carillon en kunnen ze zien hoe het wordt bespeeld. De beiaardier speelt dan melodieën die de kinderen graag horen.